Opleiding vrachtwagenchauffeurOpleiding vrachtwagenchauffeur

Waaruit bestaat de opleiding vrachtwagenchauffeur?

De opleiding vrachtwagenchauffeur die Training & Opleiding Centrum Wegtransport Groningen verzorgt, bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Voordat je aan praktijklessen en het praktijkexamen voor je vrachtautorijbewijs mag beginnen, moet je in het bezit zijn van je "Code Vakbekwaamheid". (voorheen: Chauffeursdiploma) 
(onderaan deze pagina staan de regels voor “privé-rijders” (campers ed)

Het theoretisch gedeelte bestaat uit 3 onderdelen:
 

 Verkeer / Autotechniek Kennis van de verkeersregels en verkeerstekens, alsmede de gedragsregels op de weg, toegespitst op de vrachtauto. En kennis van de techniek betreffende dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud.
 Vervoersadministratie Kennis van zaken, zoals de vergunningen, ritmachtigingen, vrachtbrieven, arbeidstijden, douanedocumenten, laad- en lostechnieken en dergelijke.
 Casestudies Drie cases (denkbeeldige situaties) worden aan u voorgelegd, waarbij u per case 15 meerkeuzevragen moet beantwoorden.


 

 Wanneer geslaagd voor je theorie opleiding vrachtwagenchauffeur?

Het examen voor de theorie voor de opleiding  vrachtwagenchauffeur bestaat volledig uit meerkeuzevragen. Je moet hierbij onderstaande score halen:

 Verkeer en Autotechniek:   tenminste 40 van de 50 vragen goed
 Vervoersadministratie:   tenminste 40 van de 50 vragen goed 
 Casestudies:   tenminste 36 van de 45 vragen goed

 

 


Voor de startdatum van de theoretische opleiding vrachtwagenchauffeur, klik HIER

Let op:
Je Code Vakbekwaamheid is niet (zoals het vervallen Chauffeursdiploma) onbeperkt geldig. Iedere 5 jaar moet je verplicht nascholing volgen om je Vakbekwaamheid op peil te houden.

Lees meer over de Verplichte Nascholing door HIER te klikken.

Geslaagd voor de opleiding vrachtwagenchauffeur: nu de praktijkopleiding

T.O.C. Wegtransport - VakbekwaamheidNadat je bent geslaagd voor de theoretische opleiding  vrachtwagenchauffeur kun je beginnen aan het praktijkgedeelte van de opleiding vrachtwagenchauffeur. Het praktijkgedeelte bestaat uit de rij-opleiding en een Praktische Toets en Toets Besloten Terrein. Voor meer informatie klik HIER 

Privé-gebruik Rijbewijs C (bijv. voor besturen van een camper)

Wil je het Rijbewijs C halen om bevoegd te zijn een camper te besturen, dan gelden lichtere eisen dan voor de beroepsopleiding vrachtwagenchauffeur:

 Verkeer en Autotechniek:   tenminste 40 van de 50 vragen goed
 Vervoersadministratie:   tenminste 32 van de 40 vragen goed 
 Casestudies:   voor jou niet vereist

 

 

Let op:
In dit geval mag je dus uitsluitend privé een vrachtwagen besturen en nooit beroepsmatig, omdat je de beroepsopleiding vakbekwaamheid vrachtwagenchauffeur niet hebt gevolgd.